Hvad er en LED, og hvorfor bliver den stadig mere populær?


Oversigt:

I de senere år har vi alle lært LED'en (Light Emitting Diode) at kende. Vi finder LED'er i dekorationsbelysning, håndlygter, baggrundslys til fladskærmsdisplays, som statusindikatorer på en lang række elektroniske produkter og endda som bremselygter og -indikatorer i biler. Det er imidlertid kun for ganske nylig, at LED-pærer er begyndt at dukke op som almindelige lyskilder til hjemmebrug og kommerciel brug. Vi er kun ved begyndelsen af en revolution inden for denne form for belysning. Traditionelle lyspærer er under angrev fra EU-direktiv 244 og anden lovgivning, der har til hensigt at reducere energiforbruget. De vil snart blot være en del af historien.


Opbygning:

En LED er en elektronisk halvleder med en speciel materialesammensætning, der lyser, når strømmen går igennem den. Den første praktiske LED, der udsendte lys med et spektrum, som var synligt for det menneskelige øje, en rød LED, blev opdaget i 1962. Senere blev der udviklet orange, gule, grønne, blå og violette LEd-chips. Den væsentligste teknologiske udfordring har været at maksimere den mængde lys, der dannes i forhold til den energi, der sendes til LED'en.


Fremtid:

Udvalget af LED-pærer vil vokse i de kommende år, og de fleste større leverandører fremstiller produkter til retrofit-markedet og lancerer produkter med de mest almindelige fatninger. LED'ernes lyseffektivitet har nået det punkt, hvor der nu fås erstatninger for traditionelle 40 W-pærer, og erstatninger for glødepærer på op til 100 W vil være på markedet inden den 1. september 2012, hvor alle almindelige lyspærer vil være forbudt i henhold til EU-lovgivningen.

Derudover forventes LED-pærer at erstatte de fleste andre former for belysning til hjemmebrug og kommerciel brug i løbet af få år. De reducerer energiomkostningerne, men de mindsker også vedligeholdelseskravene og giver nye muligheder for kreativitet i lysinstallationer.

Bulb

Dele i en LED:

  • Linse - en optisk del, som leder lyset fra chippen ind i stråleformen og -retningen.
  • LED-chip - den halvlederenhed, som genererer lys.
  • Ledning - kan være enten en eller to elektriske forbindelser, hvor der tilføres strøm.
  • Kabelbånd - et kabel, der fastgør ledningen til chippen.
  • Indkapsling - en del af LED'en, som forbinder chippen med linsen.
  • Hylster - en kappe, der beskytter LED'en