Ordliste

Terminologi Beskrivelse
Strålevinkel Det er vinkelmålet af lyskeglen fra reflekterende pærer, som omfatter den centrale del af strålen ud til den vinkel, hvor intensiteten er 50 % af det maksimale.
Pære En pære henviser normalt til en lampe. Det henviser til den udvendige glaspære, der indeholder lyskilden.
Candela Målet for lysintensiteten for en kilde i en given retning. En lyskilde har forskellige intensiteter, afhængigt af den retning, man vurderer.
Korreleret farvetemperatur (CCT) En specifikation af en pæres farveudseende sammenlignet med udseendet af en referencekilde, som er opvarmet til en bestemt temperatur, målt i grader kelvin (K).
Chip En meget lille firkant af halvledermateriale. Den kaldes også en "terning" og er den "aktive" lysudsendende komponent i en LED.
Farvegengivelsesindikator Det er målet for en lyskildes evne til at gengive den "ægte" farve på genstande sammenlignet med en referencekilde med sammenlignelig farvetemperatur.
Farvetemperatur En lyskildes farvetemperatur defineres i sammenligning med en "sort legeme-udstråler" og afbildes på en "Planck-kurve". Gul-hvide eller varme kilder, som f.eks. glødepærer, har lavere farvetemperaturer (2700K-3000K); hvide og blå-hvide eller kolde kilder, som f.eks. koldt hvidt (4500K) og naturligt dagslys (6000K), har højere farvetemperaturer.
Koldt hvidt Det betyder en farvetemperatur på ca. 4500K eller højere.
Farvegengivelsesindeks (CRI) Farvegengivelsesindekset er et mål for overensstemmelsen mellem farven på en genstand og dets udseende under en lyskilde.
Drivere Kredsløb, der omdanner yderspænding til en konstant strøm, der kan drive LED'erne.
Varmeafleder En varmeafleder er en afskærmning, der bruges til at udstråle varmen fra LED-pæren. Materialer med god varmeledningsevne anvendes her til at overføre den varme, der er dannet i pæren til den omgivende luft.
Illuminans Tætheden af det lys, der ankommer på en overflade. Illuminans måles i footcandles eller lux.
Glødepære En lyskilde, som skaber lys ved hjælp af en tynd glødetråd, som er opvarmet til hvid varme af en elektrisk strøm, der går gennem den.
Kelvin En temperaturenhed, der starter fra absolut nul, parallel til celsius-skalaen.
Kilowatt [kw] Mål for elektrisk strøm, der svarer til 1000 watt.
Kilowatt-time [kWh] Standardmålet for elektrisk energi og den typiske afregningsenhed, som elværker anvender for elektricitetsforbrug. En 100-wattpære, der bruges i 10 timer, forbruger 1000 watt-timer (100 x 10) eller en kilowatt-time. Hvis elværket tager 0,17 €/kWh, vil elektricitetsomkostningerne for de 10 timers brug være 17 cent. (1 x 0,17 €)
Pære Det ord, der bruges til at henvise til hele lyskildepakken, herunder de indvendige dele og den udvendige pære eller det udvendige rør. Det bruges også ofte til at henvise til en type lille lysarmatur som f.eks. en bordlampe.
LED LED'er (Light Emitting Diodes) er halvlederenheder, som lyser ved hjælp af bevægelse af elektroner i materialet. Det er et fast legeme, som omdanner elektriske impulser til lys. De fleste LED'er med hvidt lys indeholder fosforstoffer, der ændrer farvekendetegnene for det udsendte lys.
Belysningsarmatur Det er en komplet belysningsenhed bestående af en pære (eller pærer), ballast (eller ballaster), som er påkrævet sammen med de dele, der beregnet til at distribuere lyset, placere og beskytte pærerne og slutte dem til strømforsyningen. Et belysningsarmatur kaldes også et armatur.
Luminøs flux (lm) Luminøs flux eller luminøs effekt er målet for den opfattede lyseffekt. Den er ikke-retningsbestemt.
Luminøs intensitet Luminøs intensitet angiver styrken af lys i en bestemt retning og angives i candela (cd).
Lux (lx) En enhed for illuminans eller lys, der falder på en overflade. En lux svarer til en lumen pr. kvadratmeter. Ti lux svarer ca. til en footcandle.
Organic light emitting diode En OLED (Organic Light Emitting Diode) er en LED (Light Emitting Diode), i hvilken det emissions-elektroluminescente lag er en film bestående af organiske forbindelser, som udsender lys som reaktion på en elektrisk strøm.
Fosfor En uorganisk forbindelse, som er forarbejdet til pulver og anbragt på den indvendige glasoverflade på fluorescerende rør og nogle kviksølv- og metal-haloid-pærer. Fosforstoffer er beregnet til at absorbere ultraviolet stråling med kort bølgelængde og til at omdanne og udsende det som synligt lys. Fosforstoffer bruges også i LED-enheder til at danne hvidt lys, når de bruges sammen med LED'er med bestemte bølgelængder.
Varmt hvidt Et gul-hvidt lys, som har en farvetemperatur på ca. 2700 - 3500K.
Watt En enhed for elektrisk strøm. Pærerne er angivet med watt, der angiver den hastighed, de forbruger energi med.