Hvad er LightScribe™?

Forestil dig, at du tager en disk, indsætter den i et drev og brænder data ned på den. Det er der ikke noget ny i, tænker du sikkert, men forestil dig nu, at du tager den samme disk, vender den og indsætter den i det samme drev og opretter en mærkat, som ser helt professionel ud, ved at laserradere det i diskens overflade.

Det er enkelt – du skal bare 'brænde, vende og brænde' med LightScribe Direct Disc Labelling.

LightScribe Version 1.2 dvd'er kan brændes med 16x hastighed, og print-tiden er blevet reduceret med 30%! En dvd-diskoverflade kan nu printes på 21 minutter (reduceret fra 35 minutter). Mange LightScribe-drev kan kræve en driveropdatering for at få fuldt udbytte af disse nye medier. Opdateringen er til rådighed på www.lightscribe.com.

Vores moderfirma, Mitsubishi Kagaku Media, har samarbejdet med Hewlett-Packard (HP) for at fremstille disse nye diske for at fremme udviklingen af LightScribe-aktiverede drev og software.

LightScribe-skiverne fås nu med farvet baggrund. Der findes fem baggrundsfarver: rød, orange, gul, blå og grøn samt den oprindelige i guld. Lav selv designet til disk-overfladen og giv dine skiver et professionelt udseende. Brug de farvede baggrunde til at organisere samlinger af cd'er og dvd'er til personligt eller professionel brug. For at få LightScribe-print på skiven i den bedste kvalitet anbefales det, at brugere regelmæssigt opdaterer deres LightScribe System-software fra www.lightscribe.com.

Hvordan fungerer det?

Brænd dine numre ned på diskens dataside.

Vend disken om på mærkatsiden, og sæt den tilbage i drevet.

Brænd din mærkat ved at åbne den LightScribe-aktiverede software til mærkatfremstilling og  vælge cd-skabelonens arbejdsområde.

Det er virkelig så enkelt, men hvis du ønsker en mere teknisk forklaring, kan du få den nedenfor.

Teknisk forklaring:

Dit LightScribe-aktiverede cd/dvd-diskdrev indeholder en særlig laser, som pumper lysenergi ind i et tyndt farvelag på diskens mærkatside. Laserens lys forårsager en kemisk ændring i farvelaget, som kommer til syne som et synligt punkt på disken. Med laserpræcision leverer LightScribe strengt kontrolleret lysenergi til flere punkter på disken, mens den drejer rundt i drevet. Resultatet er en reproduktion i høj opløsning af den grafik, tekst eller de billeder, du har fremstillet i software-programmet.

Hvordan bruges LightScribe cd-R-medie, så der opnås de bedste resultater?

Du skal bruge LightScribe-mediet på følgende måde for at opnå de bedste resultater:

Opbevar det et sted, hvor det er køligt og mørkt
Brug det med det samme, når du har åbnet det
Opbevar disken i kassetten med papiromslaget. Må ikke opbevares i en kassette, hvor der er  direkte kontakt med  diskens overflade
Undgå at røre ved mærkatoverfladen, og undgå kontakt med vand og olie.
Hvis der er pletter på disken, skal de tørres af med en blød klud.
Brug ikke opløsningsmidler, fortyndere, antistatiske væsker eller pladerens til at rengøre overfladen med.
Skriv ikke på mærkatoverfladen, og brug ikke klistermærker.
Hvis der kommer dybe ridser i mærkatoverfladen, kan diskens overflade ændre farve.

LightScribe-etiketter mister farve et kort øjeblik og får en synlig belægning af hvidt pulver.

Den kemiske sammensætning af mærkaten kan reagere med visse almindelige materialer. Blandt dem er PVC, der er meget anvendt til opbevaringshylstre i cd/dvd-ringbind og -mapper. De andre kemikalier, du skal holde borte fra dine LightScribe-diske, er E-vitamin,  polyethyleneglycol (PEG) og alkohol. De sidstnævnte elementer er almindelige i håndlotion og hårplejeprodukter. Anbefalet løsning: Opbevar ikke dine LightScribe-diske i pvc-hylstre. Du kan nemt kende pvc på dets stærke "plasticlugt". Opbevar dine LightScribe-diske i polypropylen-, mylar- eller tyvek-hylstre. Disse har ikke nogen tydelige dufte. Og lad ikke dine LightScribe-diske komme i kontakt med håndlotion og hårplejeprodukter. Vi anbefaler, at du opbevarer dine LightScribe-diske i individuelle jewel cases. Undgå også overdreven varme (som inde i biler om sommeren) og direkte sollys, for at bevare integriteten af LightScribe-diskenes etiketter og data.

Jeg har bemærket, at nogle af mine diske med Lightscribe-etiketter dækkes af et hvidt pulver. Hvad er det?

Det hvide pulver, du kan se på visse diske med etiketter stammer fra krystalliseringen af etikettesidebelægningen. Det er ikke skadeligt og kan let fjernes med en fugtig klud. Etiketten tager ikke skade af, at disken tørres med en fugtig klud.

Får ultraviolet lys en Lightscribe-etiket til at miste farve? Hvor meget farve mister billedet og over hvor lang tid?

Vedvarende udsættelse for direkte UV-lys og sollys bør undgås, både for at forhindre, at diskens dataside beskadiges, og for at hindre, at etikettebilledet mister farve. Billedet vil miste farve i direkte UV-lys og sollys, men graden afhænger af lysets intensitet og udsættelsestiden.